Oopa! Vse za varno igro

Poziv odločevalcem za varno igro otrok

Celje, 13.10.2015 - Danes je direktorica Zavoda za varno igro Andreja Bednjički na novinarski konferenci spregovorila o varnosti otrok pri igri, ki je v Slovenski javnosti pogosto spregledana. Skozi predstavitev specializirane revije »Oopa! Vse za varno igro« in projekta »Inovativna igralna pot«, pa ni ušla ugotovitev, da se v Sloveniji srečujemo ne samo s pomanjkljivostmi v zakonodaji na področju varne igre, premajhnem osveščanju lastnikov igrišč o pomembnosti varnosti na igralih, temveč tudi o neposluhu različnih institucij, ki bi omogočale gradnjo otrokom prijaznih in kreativnih igralnih površin.

 

Preberi več

Predstavitev projekta na festivalih

Celje, 10.9.2015 - Otroci so sedli v šolske klopi, polni pričakovanj in novih spoznanj, naš Zdravko – maskota projekta Inovativna igralna pot – pa se je tudi dodobra spočil in nadaljuje z gibalnimi uricami skupaj z otroki Vrtca Mojca. Z njimi se bo po igralni poti podal enkrat tedensko, vse do 15.10.2015, ko se projekt uradno zaključi, inovativna igralna pot pa bo seveda živela dalje in vabila otroke in starše h gibanju.

Inovativno igralno pot, ki je sofinancirana s strani Programa za NVO finančnega mehanizma EGP in norveškega mehanizma, bomo v mesecu septembru predstavili na dveh uličnih festivalih. Ulični festival »Prava zmes odpravi stres« se bo odvijal 22.09.2015 na Eipprovi in Kolodvorski ulici v Ljubljani od 11.00 do 18.00, drugi festival pa je festival Lupa 2015, ki bo 24.09.2015 na Prešernovem trgu. Obiščete nas lahko od 11.00 pa vse do 20.00. Na festivalu Lupa 2015 bo odrski program popestril tudi Zdravko, ki se bo razmigal skupaj z mimoidočimi.

Vljudno vabljeni na stojnico Zavoda za varno igro.

Zdravko na počitnicah

Celje, 27.7.2015 - Za vse šoloobvezne otroke sta meseca julij in avgust počitniška in počitnice si je privoščil tudi Zdravko, maskota projekta Inovativna igralna pot. Medtem ko on počitnikuje in zbira moči ter energijo za septembrske gibalne urice z otroki Vrtca Mojca in OŠ Koseze, ostali pridno pišemo, tipkamo, ustvarjamo in pripravljamo vse za izid nove številke revije Oopa! Vse za varno igro, ki bo luč sveta ugledala konec meseca septembra. Osrednja tema strokovne revije bo prav projekt Inovativna igralna pot, kjer bomo podrobneje predstavili sodelujoče na projektu in časovni potek projekta, ki je pripeljal do otvoritve prve inovativne igralne poti v Sloveniji.

Zdravkov apel vandalom

Celje, 19.6.2015 - V Ljubljani je Zavod za varno igro, s podporo Programa za NVO Finančnega mehanizma EGP in partnerja Child Safety House Iceland, gostoljubjem Mestne občine Ljubljana in pomočjo Zdravka - maskote projekta - v mirnem zavetju narave, ki objema šolo in vrtec v Kosezah, 4. junija 2015 postavil prvo Inovativno igralno pot v državi. Namen projekta je bil motivirati mlade h gibanju, ki ga je dandanes vse manj, posledice pa se že odražajo na boleznih otrok, ki so posledica pomanjkanja gibanja in nezdravega stila življenja. Tako vrtec kot šola sta projekt toplo pozdravila, kot kaže pa je projekt, ki je neinvazivno postavljen v okolje, spodbudil neznane storilce k uničenju table, ki z navodili vodi otroke k varnemu gibanju po poti.

Trudili smo se, da bi v okolje, ki nas je bilo pripravljeno gostiti, vnesli element dobrega, zdravega in varnega, a kot kaže, imajo posamezniki v naši družbi potrebe po uničevanju tuje lastnine. Žal s tem povzročajo škodo drugim, ki jim drobne in neškodljive malenkosti lepšajo vsakdan in jih spodbujajo k uživanju življenja," je povedala direktorica Zavoda za varno igro, Andreja Bednjički.

Tablo bo Zavod za varno igro postavil na novo lokacijo.

 

Otroci lepo sprejeli Zdravka

Celje, 9.6.2015 - Danes se je na poti iz Vrtca Mojca do Osnovne šole Koseze v Kosezah odprla prva Inovativna igralna pot, ki jo je ob podpori Programa za NVO Finančnega mehanizma EGP in partnerjev (Child Safety House Iceland) ter podpornikov projekta (Društvo Planet Zemlja) otvorila direktorica Zavoda za varno igro (ZVI), Andreja Bednjički.

Na dogodku, ki se ga je udeležilo nekaj razredov šole in skupin vrtca, je podporo izkazala tudi MOL s prisotnostjo gospe Marije Fabčič, vodje oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Mestni občini Ljubljana, ki je izrazila navdušenje nad tem, da je prva tovrstna pot prav v Ljubljani. "Problem, ki ga gotovo čuti več slovenskih krajev je, da se ljudje nemalokrat sebično vedemo do intervencijskih poti. Iskreno upam, da bo ta intervencijska pot, ki je s tem projektom postala tudi inovativna in nudi možnost usmerjenega gibanja uporabnikov, odslej še bolj varna in dostopna tistim, ki jim je namenjena", je povedala gospa Fabčič. Ravnateljica vrtca, Jovi Vidmar, je izrazila hvaležnost tako MOL, da je umestila to pot prav v bližini njihovega vrtca, kot tudi izvajalcu projekta, da je s tem ponudil dodatno spodbudo mladim, ki se vse manj gibajo in s tem ogrožajo svoje zdravje. Projekt Inovativna igralna pot se bo nadaljeval z rednimi obiski maskote projekta - Zdravka - v vrtcu Mojca, kjer jim bo prenašal znanje o pravilnem gibanju in uporabi igral. "Varnost je na prvem mestu. Gibanje in igra pa sestavni del srečnega otroštva", je ob odprtju poti povedala direktorica ZVI, Andreja Bednjički.

Več o projektu najdete tukaj.

Zdravko se pripravlja na otvoritev

Celje, 1.6.2015 - V četrtek, 4. junija, se bo ob 10. uri na šolski poti pri vrtcu Mojca v Ljubljani (Koseze), otvorila prva inovativna igralna pot v državi. Gre za projekt, ki ga je s pomočjo Programa za NVO Finančnega mehanizma EGP domislil in izvedel celjski Zavod za varno igro in bo odslej služil motivaciji mladih k varnemu gibanju na poti v šolo.

Preberi več

Zdravko na EKO konferenci 2015

Celje, 7.5.2015 - Na letošnji šesti mednarodni Eko konferenci, ki jo društvo Planet Zemlja organizira ob svetovnem dnevu Zemlje, nanj pa povabi otroke in mentorje, sodelujoče v vseslovenskem natečaju Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, se je javnosti prvič pokazal tudi Zdravko, maskota projekta Inovativna igralna pot. Projekt je s podporo Programa NVO Finančnega mehanizma EGP dobil zagon v letu 2014, ko je avtor pobude, Zavod za varno igro, postavil prve obrise poti, ki bo mladim in njihovim staršem, nudila možnost gibanja na poti v šolo oziroma vrtec. Projekt je namreč prejel tudi potrebno gostoljubje in tako bo prva Inovativna pot postavljena maja v ljubljanskih Kosezah.

Povabilo za predstavitev Zdravka, maskote projekta Inovativna igralna pot, na Eko konferenci je Zavod za varno igro sprejel z velikim veseljem, saj je dogodek kot je ta, po besedah direktorice Zavoda, Andreje Bednjički priložnost za prepoznavanje projekta, s tem pa tudi pomena gibanja za naše najmlajše. »Poslanstvo Zavoda je osveščati populacijo o pomembnosti gibanja, predvsem pri najmlajših, ki si še razvijajo motorične sposobnosti, lastnike igral pa osveščati o novostih na področju evropskih standardov zagotavljanja varnosti na otroških igriščih.« Eko konferenca, na kateri se vsako leto zbere prek 350 otrok in njihovih mentorjev iz vse Slovenije, pa je dogodek, ki nudi obilo priložnosti za udejanjanje poslanstva Zavoda za varno igro.

Razumevanje "varnosti" je lahko zelo težavno

Celje, 14.4.2015 - Ko govorimo o varnosti, je razumevanje le-te lahko zelo težavno in zapleteno. Če podamo primer: 50 otrok vsak dan kolesari v šolo. Nekega dne enega izmed otrok zbije avtomobil. Seveda so vsi začudeni, kako je mogoče, da se je nesreča zgodila, če pa se otrok vsak dan vozi po tej poti v šolo s kolesom. “Pogledati moramo iz različnih zornih kotov in biti pozorni na tri stvari,” je mnenja gospa Herdis L. Storgaard, programska direktorica programa varnosti za otroke Varna hiša v Reykjaviku na Islandiji. “Je bilo tega dne kaj posebnega pri otroku, mogoče je bil pozen in je hitel, pozabil pogledati, če se pripelje kakšen avto (obnašanje ljudi). Istočasno je možno, da je voznik avtomobila prvič se peljal po tej cesti, je ni poznal, si ogledoval hiše in iskal pravi naslov, za trenutek umaknil pogled iz ceste in istočasno tudi otrok ni bil pozoren. Možno bi bilo tudi, da je bila cesta poledenela in se otrok zaradi hitrosti ni mogel pravočasno ustaviti (okoljski vidik)”, še doda gospa Storgaard. Ljudje namreč vidijo nesreče na različne načine – temu je tako, ker ne poznajo ozadja nesreče in niso vešči preprečevanja nesreč.

Največ otrok do 4. Leta starosti se poškoduje doma zaradi dejstva, da veliko časa preživijo v domačem okolju, ki je za malega otroka lahko zelo nevarno, če ga starši ne naredijo varnega za otroka.

Inovativna pot v šolo

Celje, 18.3.2015 - Otroci veliko časa preživijo v šoli, kjer je za delo potrebno veliko koncentracije. »Dejstvo je, da imamo ljudje večjo zmožnost koncentracije, če prej opravimo krajšo fizično aktivnost, razgibamo svoje telo in vsrkamo dovolj svežega zraka. Ker pa je v šolskih urnikih premalo ur športne vzgoje, je potrebno, da se otroci gibljejo tudi izven šolskega časa,« je povedala Andreja Bednjički, direktorica Zavoda za varno igro, kjer bodo letos uvedli projekt Inovativna igralna pot, s ciljem motivirati gibanje otrok na poti v šolo.

»Na Zavodu za varno igro smo mnenja, da lahko otroku približamo varno, aktivno in predvsem zanimivo pot v šolo. Potrebno je le nekaj domišljije in znanja, da nastane nova pot, popestrena z različnimi gibalnimi zahtevami. To bomo spomladi postavili v ljubljanskih Kosezah,« pravi sogovornica. S tem želi Zavod za varno igro pripomoči k večji aktivnosti otrok.

Inovativno igralno pot bodo popestrile različno velike oznake, ki bodo predstavljale življenjski prostor živali, kot so pingvin, žaba, žirafa, želva in opica. Informativna tabla bo opremljena z navodili, kako se v posameznem območju gibati – delati sonožne poskoke, počepati, stopati po prstih, delati izpadni korak ipd., navodila pa bo otrokom razložila tudi maskota Zdravko, ki bo otroke 1x tedensko popeljala po poti.

Vaje bodo lahko izvajali tako otroci, kot tudi odrasli, s čimer bo organizator poskrbel, da bo pri igri prisotno tudi medgeneracijsko druženje in telesna aktivnost vseh starostnih skupin prebivalstva.

Zdravko se pripravlja

Celje, 24.2.2015 - Pred nekaj dnevi, se je v Celju znova sešla delovna skupina projekta Inovativna igralna pot in dogovorila začetek aktivnosti v marcu. Vodja projekta, direktorica Zavoda za varno igro Andreja Bednjički, je s strani Mestne občine Ljubljana prejela zeleno luč za postavitev igral na pot med Osnovno šolo Koseze in Vrtcem Mojca v ljubljanskih Kosezah. Tam bo Inovativna igralna pot zarisala svojo prvo črto na zemljevidu Slovenije.

Ker gre za pilotski projekt motiviranja mladih k večji gibalni aktivnosti, ki je dobil podporo s strani Norveškega finančnega mehanizma EGP, bo skupina v marcu začela z aktivnim umeščanjem igral, pri tem pa bodo uporabnike (otroke s starši, zaposlene na VIZ in VVZ ter naključne mimoidoče) te sicer javne poti, spremljala zanimiva navodila o možnosti uporabe igral.

V mesecu aprilu bo novo igralno pot javnosti predstavil Zdravko - maskota projekta, ki se je te dni pojavil v izložbi Ljudske univerze v Celju. Tam že vse od januarja v organizaciji Zavoda za varno igro, potekajo tudi predavanja "Gibanje-tveganje-varnost", kjer starše, vzgojitelje in učitelje ter drugo zainteresirano javnost, poučujejo o pomenu gibanja pri predšolskih otrocih, razvoju motoričnih sposobnosti preko formalne in neformalne igre, pomenu in načelih varnosti na igriščih, kazenskih in odškodninskih odgovornostih v primeru poškodb na igriščih in o tem kakšna so igrišča danes.

Predavanja se bodo odvijala vse do septembra v Info Centru na Ljudski univerzi Celje vsako drugo sredo v mesecu ob 16.30 uri, točni termini pa bodo redno objavljeni v celjskem mesečniku prireditev, ki je dostopen tudi na spletni strani (http://www.celeia.info/) ter na spletni strani projekta Inovativna igralna pot (www.oopa.si).

Inovativna pot v Koseze

Levicnikova-kolaz m

Celje, 15.1.2015 - Projekt Inovativna igralna pot, ki jo Zavod za varno igro postavlja s pomočjo partnerjev in podporo Programa za NVO Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma, dobiva nove obrise. Sodelovanje je namreč potrdila tudi Mestna občina Ljubljana, ki se očitno dobro zaveda pomena gibanja in vpliva tega na zdravje mladih. Prostorska politika mesta je izrazito naklonjena zdravemu načinu življenja, saj odlično skrbi za vzdrževanje in nadaljnji razvoj ter širitev mestnih rekreacijskih poti ter omogoča vrsto dogodkov za vse, ki se zavedajo pomena in vpliva gibanja na njihovo zdravje. V teh dneh je občina določila tudi lokacijo nove igralne poti, ki bo umeščena med vrtec in Osnovno šolo Koseze, njen osnovni cilj pa bo omogočati otrokom varno pot v šolo/vrtec ob hkratnem spodbujanju njihovih motoričnih sposobnosti.

Pot bo Zavod postavil spomladi, medtem pa uspešno izvaja izobraževanja z naslovom "Gibanje-tveganje-varnost", kjer starše, vzgojitelje in učitelje ter drugo zainteresirano javnost, poučuje o pomenu gibanja pri predšolskih otrocih, razvoju motoričnih sposobnosti preko formalne in neformalne igre, pomenu in načelih varnosti na igriščih, kazenskih in odškodninskih odgovornostih v primeru poškodb na igriščih in o tem, kakšna so igrišča danes. Predavanja se bodo odvijala vse do septembra, v Info Centru na Ljudski univerzi Celje, vsako drugo sredo v mesecu ob 16.30 uri, točni termini pa bodo redno objavljeni v celjskem mesečniku prireditev, ki je dostopen tudi na spletni strani (http://www.celeia.info/) ter na spletni strani projekta Inovativna igralna pot (www.oopa.si ).

Gibanje - Tveganje - Varnost

Celje, 19.12.2014 - V okviru projekta "Inovativna igralna pot", je Zavod za varno igro pripravil vrsto delavnic z naslovom "Gibanje - tveganje - varnost". Te so namenjene strokovnim delavcem v vzgojno - izobraževalnih ustanovah, staršem in drugim skrbnikom otrok in se bodo odvijale med januarjem in septembrom prihodnje leto v Info Centru na Ljudski univerzi Celje. Pomen gibanja pri predšolskih otrocih, razvoj motoričnih sposobnosti preko formalne in neformalne igre, pomen in načela varnosti na igrišču, kazenske in odškodninske odgovornosti v primeru poškodb na igrišču in o tem kakšna so igrišča danes bodo vsebine, ki jim bodo zainteresirani slušatelji lahko prisluhnili prvič že v sredo, 14. januarja 2015 ob 16.30 uri. Delavnice se bodo izvajale vsako drugo sredo, točni termini pa bodo redno objavljeni v celjskem mesečniku prireditev, ki je dostopen tudi na spletni strani (http://www.celeia.info/) ter na spletni strani projekta Inovativna igralna pot (www.oopa.si ).

Zdravko na inovativni igralni poti

najava ZdravkaCelje, 19.11.2014 - Varna pot v šolo je lahko tudi zabavna, motivacijska, razgibana. Kot taka omogoča uporabnikom doseganje novih spretnosti in s tem varovanje zdravja, osebno rast in spodbujanje kreativnosti. Od tod ideja za projekt Inovativna igralna pot, ki je kot ideja nastal v Zavodu za varno igro. Njegova direktorica Andreja Bednjički o projektu pove: »S projektom želimo ustrezno zagotavljati boljšo varnost med otroško igro in na poti v šolo in vrtec ter sočasno zagotavljati atraktivno okolje, ki bo za otroke zanimivo in bo spodbujalo njihove kreativne potenciale in proces socializacije.«

To jesen je projekt začel dobivati prve obrise in danes se lahko pohvali z maskoto, ki bo na novi poti mladim in njihovim spremljevalcem, nudila pogum in pomoč pri gibanju. »Oblikovna rešitev sledi ideji o nosilnem liku projekta, ki izraža dinamiko, igrivost, pogum, živahnost, energijo, šport, veselje,.. Prav tako pa ideji sledi in jo podpira tudi samo ime – Zdravko,« pravi avtorica maskote Janja Vogrin iz podjetja VOJA vizualne komunikacije.

Gibanje je pomembno pri razvoju motorike otrok. S projektom Inovativna igralna pot želimo vzpostaviti primer dobre prakse, ki bi jo bilo smiselno širiti tudi v prihodnje.

Rišejo se zametki nove igralne poti

photo 1a.sestanekCelje, 27.10.2014 - Danes se je na sedežu Zavoda za varno igro v Celju sestala delovna skupina projekta "Inovativna igralna pot", ki je na Norveškem razpisu prejel podporo in bo zagledal luč sveta spomladi 2015.

V prihodnjih tednih bo skupina pripravila celostno grafično podobo projekta, to pa predstavila eni od slovenskih občin, ki že kaže zanimanje za njegovo uvedbo. S tem bodo mladim, njihovim staršem ter prosvetnim delavcem in vzgojiteljem, pomagali pri razvoju motorike otrok na poti v šolo s pomočjo posebnih igral. S tem bodo prispevali tudi k varnosti otrok, kar je glavno vodilo Zavoda za varno igro.

Nahajate se: Projekti Inovativna igralna pot

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.