Oopa! Vse za varno igro

Igra v zaprtih prostorih

Ponovno smo prišli v periodo leta, ko je aktualna postala igra na notranjih igriščih oziroma v igralnicah. Ko se odločimo otroka peljati na takšno igrišče in mu odobriti igro, je pred tem priporočljivo preveriti ustreznost igral, in sicer:

Preberi več

Varna igra na prostem

Življenja naših otrok so v zadnjih 30 letih postala bolj omejena in nadzorovana zaradi kulturnih, socialnih in ekonomskih dejavnikov. Zato se je priložnost za igro in raziskovanje sosesk opazno zmanjšala in tako otroci preživijo večino prostega časa pod nadzorom odraslih oseb doma, v šoli ali na vodenih dejavnostih.

Preberi več

Igrišča na javnih površinah

Velikokrat vidim javna igrišča, ki so nova, s kvalitetnimi igrali, varnostno ustrezna, a samevajo. Ste si kdaj postavili vprašanje zakaj je tako? Mimo takšnega igrišča se dnevno vozim in nikakor ne razumem zakaj se odgovorne osebe pristale na tako visoko investicijo, niso pa izvedle ocene ali je lokacija sploh primerna za otroško igrišče.

Ko načrtujemo postavitev novega otroškega igrišča v lokalnih skupnostih, moramo vzeti na obzir najprej ali je lokacija sploh primerna. Veliko sem že napisala o izbiri lokacije, vendar ocenjujem, da ni zaman, če ponovim, da uporabniki igrišča – otroci, mladostniki in njihovi starši ali skrbniki obiskujejo lokacije, ki so blizu ostalim uporabnim lokacijam, npr. trgovskim centrom, gostinskim lokalom, osrednjemu mestnemu trgu, ki pripomore k socializaciji tako otrok, kot tudi njihovih staršev in skrbnikov. Nihče ne želi biti v socialnih aktivnostih izoliran od okolice, tudi otroci in njihovi starši ne! Svetovno priznane verige hitre prehrane so pomen in dodano vrednost igrišč v bližini svojih lokalov ugotovile že desetletja nazaj, pri nas pa je še vedno mogoče zaslediti negativni trend odstranjevanja igralnih površin.

Vzrok temu so inšpekcijski pregledi, ki so zaradi gospodarske klime v Sloveniji in splošnega razumevanja nalog inšpekcijskih služb generalno razumljeni napačno. Ob morebitnem takšnem obisku lastnik igrišča ne sme takšen obisk razumeti kot grajo državnih organov, ampak pomoč. Ja, vem sedaj razmišljate kakšno pomoč, če pa nam inšpektor naloži same ukrepe in kazni. Če pogledamo z drugega zornega kota, je inšpektor s tem preprečil morebitne mnogo večje neprijetnosti, ki bi nastale v primeru nezgode. Tožbe, dokazovanje kazenske in odškodninske odgovornosti osebja (lastnika ali vzdrževalca) ter zapletene in drage sodne procese in nenazadnje poškodovanega otroka, bolniško odsotnost njegovih staršev, bolečino bližjih. A o tem se vse do poškodbe ponavadi ne razmišlja. In zato so standardi: da preprečijo najhujše – v dobro vseh.

Vsekakor so igrala dodana vrednost in za pričakovati je, da ob vseh svojih aktivnostih lastnik ne more zaradi dnevnih obveznosti iskati informacije kaj pomeni varno igrišče in predvsem kakšno mora biti igrišče, da ustreza varnostnim zahtevam. Zato vam svetujem, da pri izbiri dobavitelja preverite kakšno je poznavanje ponudnika o varnostnih zahtevah oziroma se posvetujte z ustrezno kompetentno osebo (po možnosti dokazljivo certificirano ali akreditirano), da vam preveri ustreznost izbire igrali in predvsem ali je postavitev skladna z varnostnimi zahtevami evropskega standarda SIST EN 1176 oziroma po standardu EN 17020.

Javni park naj ima vse, prostor za igranje, priložnost, da združite nakupovanje s prehranjevanjem in priložnost za starše, da se sprostijo za nekaj časa. Kajti starši v času druženja s svojimi otroki izkoristijo priložnosti, ko se otroci igrajo tudi za nujna opravila, ki jih zaradi svojih natrpanih urnikov ne utegnejo drugače izvesti.

Avtor: Andreja Bednjički

Travnata varnostna podlaga

Standard EN 1176-1 opredeljuje, da je travnata varnostna podlaga primerna do maksimalne višine 1m, kar pomeni, da tudi v Sloveniji nadzorniki izvajamo preglede ustreznosti varnostnih podlag na osnovi zahtev omenjenega standarda.

Preberi več

Otroška igra skozi zgodovino

V psihologiji in etologijo igra pomeni obseg prostovoljnih, resnično motiviranih dejavnosti, ki jih običajno povezujemo z rekreacijo, razvedrilom in zabavo. Igro najpogosteje povezujemo z otroki in njihovimi dejavnostmi, ampak igra je lahko tudi koristna dejavnost odraslih.

Mnogi izmed najbolj uglednih raziskovalcev s področja psihologije (vključno z Jean Piaget, William James, Sigmund Freud, Carl Jung in Lev Vigotski), so gledali igro endemično na človeško vrsto. Ti psihologi so imeli močno prepričanje o tem, kako pomembna je igra na človekov razvoj. Izvedli so mnoge raziskave kot dokaz svoje teorije.

Igra se pogosto razlaga kot neresna aktivnost, vendar se igralec lahko pozorno osredotoči na doseganje svojega cilja, še posebej, ko je igra strukturiran in ciljno usmerjeno. Zato lahko igre segajo od sproščenosti, svobodomiselnosti in spontanosti skozi neresnost do natančno načrtovanega cilja.

Pri majhnih otrocih je igra pogosto povezana s kognitivnim razvojem in socializacijo. Igra spodbuja učenje in rekreacijo, ki pogosto vključuje igrače, rekviziti, orodja ali druge vrstnike. Igra je lahko zabavno pretvarjanje ali namišljena dejavnost. Nekatere oblike igri so vaje ali preskusi za kasnejše življenjske dogodke, kot so "igrati spopadov", socialna srečanja (kot stranke z lutkami), ali spogledovanje. Sodobne ugotovitve v nevroznanosti kažejo, da igra spodbuja fleksibilnost uma, vključno s prakso prilagodljivosti. Med igro se namreč odkrivajo številni načini za dosego želenega rezultata ali ustvarjalni načini za izboljšanje in reorganiziranje določene situacije (Millar, 1967; Shonkoff & Phillips, 2000).

Z odraščanjem otroka se spreminja tudi sama vsebina igre, ki preraste v potrebo po vključenju v družabne igre, igranje video iger in računalniških iger, in v tem kontekstu se beseda igranje uporablja za opis koncepta in teorije igre in njenega odnosa do pravil in oblikovanja igre.

Ameriški zgodovinar Howard Chudacoff je študiral prepletanje starševskega nadzora nad igračami in igro ter otroškim pogonom za svobodo, da igrajo. V kolonialni dobi, so bile igrače začasne in otroci so se učili drug od drugega zelo preprostih iger z malo nadzora odraslih. Tržno gospodarstvo 19. stoletja je omogočilo sodoben koncept otroštva kot posebnega, veselega življenjskega obdobja. Tovarniško izdelane lutke, punčke in hiše so navduševale mlada dekleta. Organizirane športne aktivnosti tako pri mlajših otrocih, kot tudi pri odraslih in na univerzah so navduševale fante, da se naučijo igrati s kijem, žogico in spodbujale tekmovalnost. V 20. stoletju so se najstniki pričeli navduševati nad organiziranimi klubskimi športi, kjer so nadzorovano trenirali ob odraslih. Chudacoff ugotavlja, da se od 21. stoletja dalje stare napetosti med starševski nadzor in otrokovo svobodno igro posameznika pričenjajo odvijati v virtualnem svetu.

Torej, menim, da če želimo pritegniti otroke ponovno na igrišča, potem bi jim morali dati malo več kot samo prostor z nekaj igrali. Igrišča moramo smiselno planirati glede na navade in trende okolice, predvsem pa morajo biti igrišča dostopna tako, da otrok ne potrebuje posebnega prevoza do lokacije. Tematska slika ob naslovu (Brueghel the Elder-Children’s Games, 16. stoletje) prikazuje otroke, ki se ukvarjajo s številnimi različnimi igralnimi dejavnosti in ravno omogočanje izvajanje različnih igralnih dejavnosti je ključnega pomena za priljubljenost igrišča.

Sedaj nam ta slika služi kot dokumentacija za igralne dejavnosti otrok pred 500 leti. Kot lahko opazimo se igra otrok odvija na glavnem trgu, v osrčju kraja in ni ločena od vsakodnevnih aktivnosti življenja.

Avtor: Andreja Bednjički
Vir: Wikipedia, The Free Encyclopedia

Igra ni pomembna!

Kakšen pomen ima igra pri razvoju otrok ter kako jo otroci doživljajo, moramo imeti strokovnjaki, ki se ukvarjamo s to tematiko ali v našem prostoru bolje rečeno problematiko, vedno v ospredju. Za popolno razumevanje pomena otroške igre in pri kreiranju igralnega okolja, ki je tudi varno, moramo najprej razumeti potrebe otrok v samem razvoju, šele nato se lahko lotimo optimizacije igralnega okolja.

Preberi več

Podkategorije

Nahajate se: Novice

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.