Oopa! Vse za varno igro

Prostor za igro

Na osnovi zbrane statistike vezano na starostno skupino otrok in primernost opreme na otroških igriščih je zaznati, da so igrala v 95 odstotkih ustrezna za starostno skupino otrok od 2. do 5. leta starosti. Za starostno skupino otrok od 5. do 12. leta so v veliki večini igrišča, ki niso več primerna za njihove gibalne potrebe. Zelo majhni otroci (do 18. mesecev starosti) imajo zelo specifične, a enake potrebe na otroškem igrišču, kot otroci od 2. do 5. leta starosti.

Kmalu po dopolnjenemu 3 letu starosti, bodo otroka vodile individualne sposobnosti za igro. Zato bi bilo smiselno, da bi igralno opremo klasificirali glede na zahtevnostne stopnje. Potrebno je izpostaviti, da je otrokom starejšim od 3 let, igralna oprema namenjena za starostno skupino 2-5 let dolgočasna in jim je bolj zanimiva igralna oprema za starejše otroke.


Dolgočasnost igrišč ni povezana s standardi, ampak so kreacija oblikovalcev prostora. Po več kot 30 letih veljave standardov za varnost na igriščih, se moramo vprašati ali so le-ta kaj bolj varna? Iz naslova slabega vzdrževanja izhaja 45 odstotkov poškodb.


Vse preveč se osredotočamo na igrišča oziroma na tradicionalno igralno opremo, medtem ko bi pravi pogled morali razširiti na prostor za igro. Prostor za igro zajema tako naravne elemente/strukture, kot so npr. drevesa v kombinaciji z narejenimi igrali. Novi pristop naj zajema informacije kako vključiti aktivno v igro starše, odrasle in skrbnike otrok ter seveda naravno potrebo otrok po igri. Vloga aktivnega odraslega pri igri je, da preveri ali je npr. igralna površina vroča. Vse prepogosto sem priča kako starši »aktivno pomagajo« otroku pri plezanju ali ga celo dvignejo na igrali podest. To je seveda naloga otroka, da sam stori in razvija svoje motorične sposobnosti. Če je otrok sposoben sam splezati na igralno opremo, je oprema primerna za otrokovo igro na njej. Zelo pomembno je, da ne podcenjujemo otrok in da verjamemo v otrokove sposobnosti, ob tem pa ne pozabimo na »sposobnostne filtre«.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahajate se: Novice Aktualne novice Prostor za igro

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.