Oopa! Vse za varno igro

Kaj je za vas avanturizem?

V svetu se med turisti zadnja leta pojavlja nov trend, in sicer avanturistični turizem. Ste se kdaj vprašali, kaj to je? V slovenščini bi ga lahko prevedli tudi v pustolovski turizem.

 

Po različnih terminoloških definicijah je to vrsta turizma, ki zajema potovanja oz. izlete z namenom doživljanja novih izkušenj, posebej vznemirljivih doživetij; ta pogosto vključujejo določeno stopnjo kontroliranega tveganja in predstavljajo posamezniku osebnostni izziv. Najbolj uveljavljena in razširjena pa je definicija, ki jo ponuja Adventure Travel Trade Association (ATTA), in sicer je po njihovem mnenju to turistična dejavnost, ki vključuje telesno dejavnost, kulturno izmenjavo ali aktivnosti v naravi. Ni torej nujno, da bi se morali potapljati z morskimi psi, ali osvojiti najvišje vrhove sveta, da bi bili turistični pustolovci (čeprav so te dejavnosti vsekakor upravičene).

Avanturistični turizem je povezovanje z novo kulturo ali novo pokrajino in hkrati fizična aktivnost. Ne gre za tveganje ali potiskanje meja. Pravzaprav je še posebej pomembno, da poznate in spoštujete svoje omejitve, medtem ko ste na neznanem območju. Seznam dejavnosti avanturističnega turizma je zelo širok in ni nujno potrebno, da ste iskalci vznemirjenja. Če ste adrenalinski odvisnež pa tudi lahko pridete na svoj račun.

Ljudje imamo glede na starost različne želje po avanturah. Otrokom avanturizem pomeni že vzpon na sosednji breg s kolesom, plezanje na češnjo v vrtu, doseg najvišje prečke na vrtčevskem igralu ipd. Starejšim, ki so v dokaj dobri fizični pripravljenosti, je avanturistična lahko udeležba na maratonu. Vedno bolj pogosto pa se ljudje poslužujemo skupinskih avanturističnih dejavnosti, kot so: rafting, vrvni parki, parkour in skate parki, downhill proge, zip line proge ipd.

Vsekakor avanturistični turizem ponuja širok spekter možnosti za vse generacije.

 Vir fotografije: svetovni splet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahajate se: Novice Aktualne novice Kaj je za vas avanturizem?

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.