Oopa! Vse za varno igro

V obdobju 2010-2012 manj nesreč kot leta poprej

EuroSafe (European Association for Injury Prevention and Safety Promotion) je objavil statistiko nesreč v Evropski uniji za obdobje 2010 – 2012. Poročilo predstavlja podatke o poškodbah, ki se beležijo v bolnišnicah. Podatki so pridobljeni iz strani IBD (European Injury Data Base), v kombinaciji s podatki, ki so dostopni preko Eurostat-a in WHO-ja (World Health Organization).

 

V obdobju 2010 – 2012 je bilo po zbranih podatkih v bolnišnicah 41 081 000 poškodovanih (ne glede na starost), od tega 2 % poškodovanih v šoli in 14 % poškodovanih pri športni aktivnosti.

news nesrece

EU IDB ocenjuje, da se vsako leto v bolnišnicah zaradi poškodb zdravi 9 milijonov otrok, starih pod 15 let. Ta številka predstavlja kar 22 % vseh poškodb, ki jih obravnavajo v bolnišnicah. Glede na ta podatek, je več kot 1 od 10 otrok v EU vsako leto obravnavan v bolnišnici zaradi poškodbe.

Pri otrocih, mlajših od 5 let, se 64 % poškodb zgodi doma – najbolj pogosta poškodba so padci iz višine. Ta delež se pri starejših otrocih zmanjša, poviša pa se delež poškodb v šoli in pri športnih aktivnostih.

Podana je ocena, da je 119 000 otrok v EU vsako leto zdravljenih v bolnišnici zaradi poškodb, ki so se zgodile na otroških igralih, največ na toboganih in gugalnicah. Številka se je sicer v primerjavi s prejšnjim obdobjem (2008 - 2010) zmanjšala, a je še vedno zelo visoka in zaskrbljujoča.

Nesreče in poškodbe pomenijo velikansko breme za družbo in posameznike v skupnosti. V državah članicah se izvaja kar nekaj preventivnih programov, ki bi dolgoročno lahko prispevali k zmanjšanju poškodb in smrti. Kljub vsem akcijam je naloga odraslih, da otroke osvestimo o potencialnih poškodbah, ki se lahko pripetijo doma, v šoli, na cesti ali na igrišču. Dvig njihovega zavedanja o pomenu varovanja sebe in okolice bo vplival tudi na zmanjšanje nesreč.

Nahajate se: Novice V obdobju 2010-2012 manj nesreč kot leta poprej

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.