Oopa! Vse za varno igro

Vizualni pregled igrišča s strani staršev oziroma skrbnika otroka

Starši, preden dovolite svojemu otroku igro na igrišču, je dobro, da izvedete hitro vizualno kontrolo, s katero preverite, ali je igrišče varno za uporabo vašega otroka. Ob tem pa ne smete pozabiti, da nobeno igrišče nikoli ni dovolj varno.

Skozi celotno odraščanje in igro vašega otroka je potrebno, da se z otrokom pogovarjate o nevarnostih ter jih kot del igre skupaj prepoznavate in se o njih pogovarjate.

Če igrišče ni v neposredni bližini vašega doma in pot do njega vodi prek prometnih in nevarnih ulic, se z otrokom ob skupnem odhodu na igrišče pogovarjajte o nevarnostih, ki prežijo nanj in mu z vzgledom dajte navodila, kakšno je pravilno ravnanje, da varno pride na cilj.

Ko prispete do igrišča, preverite, ali je igrišče varovano z ograjo, in informacije o tem, kdo je odgovoren za zagotavljanje varnosti na igrišču (tj. lastnik igrišča). Poleg te informacije mora biti na voljo še informacije o najbližjem zdravstvenem domu in tem, koga obvestiti ob poškodbi otroka. Če je igrišče certificirano, pa preverite, ali je nalepka o veljavnosti pregleda še vedno veljavna.

Prav tako je treba preveriti, ali so igrala in varnostna podlaga ustrezni, tj. da na igralih ni mogoče zaslediti posledic vandalizma, da na igrišču ni razbitega stekla ali odvrženih igel. Preverite, kakšno je stanje s kovinskimi deli (zarjavelost, obraba kovinskih delov), ali gre za slabo pritrjenost, pokvarjena igrala itn., prav tako preverite, kakšno je stanje varnostne podlage pod igrali. Bodite pozorni na to, da zbita zemlja, veliki kamni niso primerna varnostna podlaga. Ob tem bodite pozorni tudi na robnike, korenine dreves, štore in veje, ki bi lahko povečali nevarnost poškodbe vašega otroka pri igri.

Pomembno je, da se – preden dovolite svojemu otroku igro na igrišču – o vseh morebitnih prepoznanih nevarnostih z njim pogovorite na način, ki je primeren starosti vašega otroka. Pri tem pa ne smete pozabiti, da je del otroške igre tudi to, da otrok sam prepoznava tveganja in s tem krepi svoje motorične sposobnosti.

Ob večjih nevarnostih obvestite skrbnika igrišča.

Avtor: Andreja Bednjički

Nahajate se: Novice Vizualni pregled igrišča s strani staršev oziroma skrbnika otroka

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.