Oopa! Vse za varno igro

Erasmus+: Prenosne bolezni med imigranti v EU

Od izbruha državljanske vojne marca 2011 je po ocenah 11 milijonov Sircev zapustilo svoje domove. Večina je poiskala zatočišče v sosednjih državah. Po podatkih komisarja Združenih narodov za begunce (UNHCR) se je 4,8 milijona preselilo v Turčijo, Libanon, Jordanijo, Egipt in Irak. Medtem je približno milijon zaprosilo za azil v Evropo. Nemčija z več kot 300.000 kumulativnimi vlogami in Švedska s 100.000 sta najbolj obremenjeni državi EU. Ko gledamo projektne države partnerice, čeprav je bilo leta 2016 prebivalstva Slovenije približno 2.100.000, se je v Slovenijo priselilo 16.623 ljudi, v primerjavi z letom 2015 pa je bilo število priseljencev za 8% večje. Po drugi strani pa so ljudje, ki so se priselili v Slovenijo, iz drugih državah EU; iz Bosne in Hercegovine (3590 vseh tujih priseljencev).


Več o projektu si lahko preberete na spletni strani tukaj.

 

Planetu Zemlja prijazna občina

Zavod za varno igro sodeluje z društvom Planet Zemlja kot strokovni sodelavec pri natečaju »Planetu Zemlja prijazna občina«.

Sodelovanje občinam poleg naziva Planetu Zemlja prijazna občina, prinaša tudi kopico priložnosti, stikov in idej za boljši jutri občank in občanov. Pomen in poslanstvo projekta sta povezovanje lokalnih skupnosti s stroko, ki nakazuje vprašanja in ponuja odgovore. Večkratno sodelovanje občine, pa tej prinese tudi podrobnejšo analizo stanja na področjih, ki jih natečaj raziskuje.

Natečaj smo vestno pripravljali strokovnjaki Direktorata za kmetijstvo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Nacionalnega instituta za javno zdravje, Zavoda za gozdove RS, Zavoda za varstvo narave, Gospodarskega razstavišča Ljubljana, Gradbenega inštituta ZRMK, Zavoda za varno igro, Visoke šola za trajnostni turizem ERUDIO, društva Morigenos, Zavoda za gradbeništvo Slovenije, Inštituta WCYCLE in društva Planet Zemlja.

Zavod za varno igro kot strokovni sodelavec sodeluje pri področju raziskave »Urbano okolje« in opravlja analizo izpolnjenih vprašalnikov, ki obravnavajo otroška igrišča v lasti občin.

Pri natečaju so občine razdeljene v 5 kategorij, glede na število prebivalcev. Projekt pa tudi pomembno prispeva k ustvarjanju slike prilagajanja lokalnih skupnosti na spremembe, tako na ekološkem, kot tudi ekonomskem področju. Obe področji namreč pomembno vplivata na kvaliteto bivanja občank in občanov, sta povezani in soodvisni.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani tukaj.

 

Konferenca "Varna igra 2014"

V okviru povečevanja osveščenosti na področju varnosti igre na zunanjih in notranjih igralih Zavod za varno igro (ZVI) pripravlja izobraževalno konferenco »Varna igra 2014«. Namen konference je osvetliti področja, pri katerih menimo, da so možne izboljšave.

Vsebine konference so namenjene ravnateljem, lastnikom turističnih objektov in drugim osebam, odgovornim za varnost otroških in mladostniških igrišč.

Izkušnje kažejo, da gospodarska situacija sicer ne omogoča velikih investicij v nakup novih igral ali njihovo prenovo, a varnost na igriščih lahko zagotovimo že z drobnimi prispevki, ki ne terjajo finančnega vložka.

Na konferenci se bodo prepletali govorniki, ki iz različnih institucij delujejo na področju varne igre. Osvetlili bomo pomembnost primernega načrtovanja igrišč, vlogo igre pri otrocih in mladostnikih, obstoječo med-institucionalno komunikacijo, namen standardov, sprejetih v EU, pravice otrok in staršev. Osvetlili bomo dobro in pregledali slabo prakso ter se seznanili s trendi v tujini.

General sponsor Sponsor Honorary sponsor Media sponsor Supporters Supporters
Supporters

Celje, moje mesto

Zavod za varno igro je v sodelovanju z OŠ Lava v mesecu juniju izvedel projekt z naslovom »Celje, moje mesto – otroci otrokom«, ki ga je finančno podprla tudi Mestne občine Celje. Dejansko izvedbo pa so nam omogočili spodaj navedeni donatorji, ki se jim ob tej priložnosti še enkrat iskreno zahvaljujemo.

Učenci OŠ Lava so preko mini video serij ustvarili promocijski film Celja, ki bo pripomogel k še večji prepoznavnosti Celja. Z video zapisom se želimo še posebej dotakniti otrok in mladostnikov ter posledično njihovih staršev in skrbnikov. Projekt je nastajal po principu od otrok za otroke. Odrasli smo zgolj postavljali okvirje, znotraj katerih je imela otroška inovativnost in ustvarjalnost prosto pot. Končni izdelek je otroško iskren in neposreden ter nagovarja mlade na način, ki jim je blizu. Otroška medsebojna komunikacija je drugačna, odrasli se ji lahko le približamo, obvladati pa je ne moremo. Vabimo vas, da si ogledate kreativnost mladih filmarjev na spodnji povezavi.

Ogled posnetkov

zvi transparentmoc1logo-lava-webalpekskd skladipisek barlogo KLS-1prevent delozaInstitut ISERA LOGO

Reigrišče

Igra je sestavni del otroštva. Naloga staršev in varuhov je pomoč med igro ter omogočanje pravic otrok do izražanja, naloga tistih, ki omogočajo igro pa je, da otrokom zagotovijo čim večjo zaščito zdravja in varnosti pri igri. Prav slednji, lokalne in stanovanjske skupnosti, šole, vrtci, oblikovalci okolja in druge osebe, ki so vključene v oblikovanje prostora za igro in rekreacijo, pa pogosto nimajo zadosti znanja o tem, kaj je treba upoštevati pri načrtovanju in vzdrževanju otroških igrišč. Od tod pobuda za projekt, ki je pred vami.

S projektom želimo občinam ponuditi priložnost strokovne obnove javnih igrišč in s tem otrokom možnost do varne igre. Projekt ponuja natančno oceno tveganja in temu primeren predlog ureditve. Pri načrtovanju „reciklaže“ otroških igrišč sta v ospredju kakovost in iznajdljivost, čas in premišljenost. Cilj projekta je izobraževanje tistih, ki igrišča načrtujejo, ter pomoč tistim, ki jih že upravljajo. Javni prostor namenjen igri, bo s pomočjo tega projekta ustrezno prilagojen potrebam otrok ter varnostnim zahtevam, na novo usposobljen kader pa dragocen skrbnik občinskih javnih igrišč. Projekt ponuja natančno oceno tveganja in temu primeren predlog ureditve. Dobro načrtovano igrišče za igro najmlajših, omogoča lažje in boljše vzdrževanje ter s tem večjo varnost.

Avtorja projekta: Zavod za varno igro in društvo Planet Zemlja
Projekt podpirata Varuhinja človekovih pravic in UNICEF Slovenija.

Kontakt
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Nahajate se:

Kontaktirajte nas

Pišite nam
info@oopa.si

Obiščite nas tudi na:

fb-logotwitter-logo

Pravno obvestilo

Dokumenti, objavljeni na spletnem mestu so lahko reproducirani le v nekomercialne namene. Reproducirani dokumenti in vsebine morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati. Zavod za varno igro se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na tem spletnem mestu, vendar ne prevzema nobenih garancij o njihovi točnosti. Uporabniki vse objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Zavod, niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Copyright © Zavod za varno igro. Vse pravice pridržane.