Oopa! Vse za varno igro

Avstralija bo prevzela evropski standard EN 1176

S 24.04.2014 je Avstralija prevzela zahteve evropskega standarda EN 1176:2008, deli 1 do 6. Nova Zelandija se temu koraku Avstralije v tem trenutku ni pridružila.

Skozi novi standard, ki bo veljal ob že veljavnem standardu AS4685:2014, ki temelji na desetletjih zbiranja informacij o poškodbah in vzorcih poškodb otrok po celem svetu. S prevzetjem evropskega standarda želijo promovirati igro in zabavo, kateri moramo dati prednost pred nevarnostmi. Prav tako želijo z novim standardom povečati osveščenost pomena igre na prostem in razvoja motoričnih veščin, kakor tudi pozitivnega soočanja otrok s koristnimi nevarnostmi. Dr. Bronwyn Evans, izvršni direktor SA (Standards Australia): »Ena od radosti avstralskega otroštva na prostem je prosto gibanje in zabava s prijatelji na igrišču. Ta standard je daleč od tega, da bi omogočal zavijanje otrok v vato, ampak spodbuja izzive za otroke in razvijanje pomembnih veščin otrok za njihovo življenje.«

Po besedah izrednega profesorja Davida Eagerja bo standard dovoljeval otrokom, da se soočajo s tveganji in razburljivo igro. Na ta način bodo otroci dojemali večja tveganja, s čim bodo osvajali in testirali svoje meje. Po obsežnem javnem komentarju je SA objavila revidirani standard za otroška igrišča, AS 4685 deli 1 do 6. Prenova standarda je bila na osnovi sprejetja evropskega standarda EN 1176 deli 1 do 6 z nekaterimi manjšimi odstopanji, ki upoštevajo posebne avstralske zahteve po varnosti in oblikovanju igral, ki so izpostavljeni višjemu nivoju UV-žarkov.

Izredni profesor Eager, predsednik odbora Standardi Avstralija za otroško igralno opremo, CS-005 je dejal, da si s standardi prizadevajo za zmanjšanje tveganj poškodb otrok pri uporabi otroških igrišč in določiti minimalne sprejemljive standarde za opremo igrišč. »Namen standarda ni zagotavljati igralno okolje brez tveganj. Raziskave so namreč pokazale, da imajo sprejemljiva tveganja pomembno vlogo pri igri in zagotavljajo zdrav otrokov razvoj.«

Omenjeni standardi bodo omogočali proizvajalcem igralne opreme v Avstraliji tudi enostavnejšo trgovino z evropskimi državami.

»Avstralski otroci bodo lahko uživali in doživeli večjo in bolj vznemirljivo izbiro igral na otroških igriščih. Upam, da se bo s tem spodbudilo še več otrok, da bodo želeli doživeti igro na odprtem,« je v zaključku dodal Dr. Evans.

Vir: Izjava za medije Avstralija Standardi, 16.04.2014

You are here: News Avstralija bo prevzela evropski standard EN 1176

Contact us

By e-mail:
info@oopa.si

Social networks:

fb-logotwitter-logo

Legal notice

Documents published on the website can only be reproduced for non-commercial purposes. Reproduced documents and contents must retain all warnings about copyright and may not be copied, reproduced or otherwise disseminated. Institute for Safe play will endeavor to provide the most accurate and up-to-date information on this site, but does not assume any guarantee as to their accuracy. Users all published contents at their own risk. Neither the Institute nor any other natural or legal person who participated in the creation of this website shall not be liable for any damages arising from access, use or inability to use the information on this web site or for any errors or deficiencies in their content. Copyright © Institute for Safe play. All rights reserved.