Oopa! Vse za varno igro

  • Aktualne novice

   

Novice

Naši otroci potrebujejo manj igrač, a te kvalitetne

Igra je za otroke njihov vsakdan, prijetna dejavnost, ki v njih vzpodbuja ustvarjalnost in samostojnost. Potrošniki pa imamo na policah ogromno različnih igrač: lesenih, plastičnih, mehkih, pisanih, majhnih, velikih, ki nas kar vabijo, da sežemo po njih in jih odnesemo svojemu malčku. Pa jih naš otrok res potrebuje?

Za nakup igrač si moramo vzeti dovolj časa. Razmisliti moramo, kaj naš otrok potrebuje, katera igrača je primerna njegovi starosti, je igrača okolju prijazna in ali v otroku vzbuja željo po igri. Zavedati se moramo, da za otrokovo igro igrača ni nujno potrebna in da igračo kupujemo otroku in ne sebi. Seveda je zaželeno, da ima vsak otrok nekaj igrač, a teh naj ne bo preveč in naj bodo kvalitetne. Lahko pa igračo izdelate tudi sami in uporabite materiale, ki jih imate doma (škatle, papir, kuhalnice, skodelice, slamice, blago, gumbe, les, …).

In katere igrače so otroku prijazne? Vsekakor tiste, s katerimi se otrok zares igra, se z njimi spoprijatelji, mu burijo domišljijo, so mu zanimive, prispevajo h kreativni igri in ne pristanejo v kotu sobe pol ure po tem, ko smo mu jo prinesli iz trgovine.

Zaželeno je, da se kdajpakdaj z otrokom igramo tudi starši. To ne pomeni, da se igramo namesto njih, ampak se igrajmo z njimi. Vzpodbujajmo jih pri iskanju rešitev, jih pohvalimo ob napredku, bodimo pa pozorni na to, da jim pustimo svobodno igro, saj bodo le tako lahko razvijali svojo ustvarjalnost in domišljijo.

Ne pozabimo, da je igra ključna tudi pri otrocih s posebnimi potrebami. Kljub temu, da se mogoče učijo počasneje in dojemajo kasneje kot preostali vrstniki, se vseeno radi igrajo z igračami, ki jih uporabljajo ostali, le da mogoče potrebujejo več usmeritve ali pomoči ob igri.

Že od rojstva dalje se otroci igrajo. Od individualne igre preko posnemanja in igre z vrstniki, do spretnostnih iger in spoznavanja stvari v okolju. Na nas pa je, da jih opazujemo in poslušamo, kajti tako bomo vedeli, kakšno igračo naš malček v danem trenutku potrebuje. Mogoče bo to le naša kuhalnica ali pa travna bilka na sosedovem travniku.

Avtorica: Katja Podjavoršek

You are here: News Naši otroci potrebujejo manj igrač, a te kvalitetne

Contact us

By e-mail:
info@oopa.si

Social networks:

fb-logotwitter-logo

Legal notice

Documents published on the website can only be reproduced for non-commercial purposes. Reproduced documents and contents must retain all warnings about copyright and may not be copied, reproduced or otherwise disseminated. Institute for Safe play will endeavor to provide the most accurate and up-to-date information on this site, but does not assume any guarantee as to their accuracy. Users all published contents at their own risk. Neither the Institute nor any other natural or legal person who participated in the creation of this website shall not be liable for any damages arising from access, use or inability to use the information on this web site or for any errors or deficiencies in their content. Copyright © Institute for Safe play. All rights reserved.